Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Защита от синя светлина

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Какво е синя светлина?

 

Видимият спектър на светлината съдържа много нюанси. Той представлява електромагнитно лъчение с дължини на вълните, вариращи от 380 нанометра (nm) в синия край на спектъра до около 700 nm на червения край. Синята светлина обикновено се определя като видима светлина, варираща от 380 до 500 nm. Синята светлина понякога допълнително се разпада на синьо-виолетова светлина (приблизително 380-450 nm) и синьо-тюркоазна светлина (приблизително 450-500 nm). Така че приблизително една трета от цялата видима светлина се счита за видима с висока енергия (HEV) или „синя“ светлина.

 

Подобно на ултравиолетовото лъчение, видимата синя светлина има както ползи, така и опасности. Ето важни неща, които трябва да знаете за синята светлина:

 

1. Синята светлина е навсякъде, около нас

 

Слънцето е основният източник на синя светлина и когато сме на открито по време на дневна светлина, повечето от нас получават по-голямата част от нея. Но има и много изкуствени, вътрешни източници на синя светлина - от екраните на цифровото ни устройство, флуоресцентно и LED осветление, телевизори с плосък екран и дисплеи на компютри и други цифрови устройства.

 

 

2. Как ни влияе синята светлина?

 

Има редица доказателства, че синята светлина влияе на производството на мелатонин. Затова, когато е светло, ние сме будни и активни. Използването на екрани дълго след залез слънце, провокира производното на мелатонин и пречи на нормалния ни ритъм на сън и събуждане.

 

Постоянната ни връзка с нашите смартфони, таблети и лаптопи може да доведе до редица нежелани реакции:

 

 НАПРЕЖЕНИЕ И СУХОТА В ОЧИТЕ 

НАРУШАВАНЕ НА НОРМАЛНИЯ РИТЪМ НА СЪНЯ

ГЛАВОБОЛИЕ И МИГРЕНА 

ПСИХИЧЕСКА И ФИЗИЧЕСКА УМОРА

 

Синята светлина прониква до ретината (вътрешната част на окото), тъй като роговицата и лещата не успяват да я блокират. В дългосрочен план това може да увреди светлинно-чувствителните клетки в ретината и да доведе до промени, които наподобяват тези на дегенерация на макулата, което може да доведе до постоянна загуба на зрението.

 

3. Синята светлина е и полезна

 

Тя е от съществено значение за поддържане на добро здраве, повишава бдителността, помага на паметта и когнитивната функция и повишава настроението.

Излагането на синя светлина по време на деня спомага за поддържането на здравословен ритъм на сън и събуждане. Но прекалено много синя светлина късно през нощта (четенето на електронен роман, гледането на телевизия или игра на компютър преди лягане) може да наруши този цикъл и да причини безсънни нощи и умора през деня.

 

4. Защо да изберем очила със защита от синьо-виолетовата светлина?

 

Често прекарваме най-малко 10 часа на ден пред екрана, макар че са нужни само два часа, за да предизвикаме цифрово напрежение на очите. Излагането на синя светлина от компютри и други цифрови устройства може да бъде намалено със специални компютърни очила. Очилата имат филтър за синя светлина, което допринася за намаляване на напрежението в очите от прекалено взиране в екрани. Тези очила са подходящи както за хора с необходимост от корекция на зрението,  така и за хора които работят пред компютър и монитори. 

 

 

Независимо дали ги носите за игрални очила, работите през малките часове на нощта или преглеждате любимото си шоу, очилата за блокиране на синя светлина ще защитят на очите ви.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари