Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Очила за компютър и защита от синя светлина

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Cute girl in beige shirt touching glasses and holding laptop with smile

Днес хората прекарват повече време пред екраните от всякога. Всъщност почти една трета от възрастните съобщават, че са онлайн почти постоянно, през целия ден. Въпреки многото си предимства, тази експлозия на дигитални устройства има и цена. Екранът на вашия компютър, таблетът и смартфонът ви излъчват високоенергийна синя светлина, подобна на слънцето. Когато използвате тези цифрови устройства в късните часове на вечерта, излагането на синя светлина може да доведе до редица нежелани реакции и да наруши циркадния ви ритъм.

Очилата с филтър за синя светлина блокират изкуствената синя светлина и същевременно пропускат полезната за нас светлина. Това спомага за намаляване на зрителната умора, главоболието и дигиталното напрежение, подобрява ритъма на сън и събуждане.

Очилата са сравнително нов тип технология, независимо дали сте геймър или просто трябва да свършите малко работа на компютъра си преди лягане, желателно е да предпазите очите си от изкуствената синя светлина.

 

Къде сте изложени на синя светлина?

 

Най-големият източник на синя светлина е слънчевата светлина. Освен това има много други източници:

 • Флуоресцентнo осветление
 • LED светлина
 • LED телевизори с плосък екран
 • Компютърни монитори и лаптопи
 • Телефони и екрани на таблети

Излагането на синя светлина, което получавате от екраните, е малко в сравнение с количеството излагане на слънце. И все пак има редица потенциално опасни дългосрочни ефекти от излагането на екрана поради непосредствената близост до монитора и продължителността на времето, прекарано в гледане в тях.

 

Синята светлина е необходима за доброто здраве:

 

 • Повишава бдителността, подпомага паметта и когнитивните функции и подобрява настроението.
 • Тя регулира циркадния ритъм - естествения цикъл на събуждане и сън на тялото. Излагането на синя светлина през дневните часове помага да се поддържане на здравословен циркаден ритъм. Твърде многото излагане на синя светлина късно през нощта (чрез смартфони, таблети и компютри) може да наруши цикъла на събуждане и сън, което води до проблеми със съня и умора през деня.
 • Недостатъчното излагане на слънчева светлина при деца може да повлияе на растежа и развитието на очите и зрението. Ранните проучвания показват, че дефицитът на излагане на синя светлина може да допринесе за скорошното увеличаване на късогледството/късогледството.

 

Как синята светлина влияе на очите?

 

Почти цялата видима синя светлина преминава през роговицата и лещата и достига до ретината. Тази светлина може да повлияе на зрението и може да състари преждевременно очите. Редица изследвания показват, че твърде многото излагане на синя светлина може да доведе до:

 • Цифрово напрежение на очите: Синята светлина от компютърни екрани и цифрови устройства може да намали контраста, което води до цифрово напрежение на очите. Умората, сухите очи, лошото осветление или начина, по който седите пред компютъра, могат да причинят напрежение в очите. Симптомите на дигитално напрежение в очите включват възпалени или раздразнени очи и затруднено фокусиране.
 • Увреждане на ретината: Продължителното излагане на синя светлина с течение на времето може да увредени клетки на ретината. Това може да причини проблеми със зрението като свързана с възрастта дегенерация на макулата.
 • Главоболие: Случвало ли ви се е да ви боли глава след часове пред компютъра? Един от по-неприятните ефекти на дигиталната зрителна умора е, че тя може да причини както еднократно главоболие, така и мигрена.
 • Нарушение на съня: Излагането на прекалено много синя светлина може да намали производството на мелатонин (естествения хормон на съня на нашето тяло), което затруднява заспиването и пълноценния сън.

 

Какво можете да направите, за да защитите очите си от синя светлина?

 

В случай, че експозицията на изкуствена синя светлина е продължителна, може да ползвате специални компютърни очила: Очилата имат филтър за блокиране на изкуствената синя светлина, намаляват отблясъците и увеличават контраста.

Тъй като синята светлина се разсейва по-лесно от друга видима светлина, когато прекарваме часове, втренчени в компютърни екрани и други цифрови устройства, този лошо фокусиран визуален „шум“ намалява контраста и може да допринесе за цифрово напрежение на очите.

Изследванията показват, че лещите, които блокират високоенергийна синя светлина в диапазона на дължината на вълната 400-450 nm, увеличават значително контраста. Следователно компютърните очила, които филтрират синьо-виолетовата светлина в този диапазон, могат да намалят напрежението на очите-особено ако използвате цифрови устройства за продължителни периоди от време.

 

Погрижете се за очите си с очилата за компютър SeeS. Разгледайте всички модели  тук.

 

А ето и няколко от топ предложенията ни за 2022 г.

 

 

Модерни бохо стил очила

 

 

 

Секси котешки модел

 

 

 

Кралско червено

 

 

 

Нежно бяло

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари